Home > Verzekering > Aansprakelijkheid schade, veroorzaakt door kinderen

Aansprakelijkheid schade, veroorzaakt door kinderen

Grijze haren zijn erfelijk: ouders krijgen ze van hun kinderen. Heb je eenmaal een kind op de wereld gezet, dan ben je hiervoor niet alleen emotioneel maar ook wettelijk gezien verantwoordelijk. Dit betekent in de praktijk niet alleen dat je je kind(eren) voedsel, verzorging en huisvesting moet geven, maar ook dat je aansprakelijk bent voor de schade die wordt veroorzaakt bij anderen. De mate waarin je aansprakelijk bent voor door hen veroorzaakte schade, is echter afhankelijk van de leeftijd van het kind.

Aansprakelijkheid schade, veroorzaakt door kinderen

Veel mensen denken dat je zonder meer aansprakelijk bent voor álle schade die je minderjarige kinderen veroorzaken. Dit is echter niet waar. Voor schades die worden veroorzaakt door kinderen tot en met de leeftijd van 13 jaar zijn de ouders sowieso volledig aansprakelijk. Heb je een of meerdere jonge kinderen, dan is het afsluiten van een AVP (aansprakelijkheidsverzekering particulieren) een slimme zet. Immers, voordat je het weet heeft kleine Tim de auto van de buurman “gewassen” (oftewel een spons gevuld met water en zandkorrels langs de lak getrokken), rent dulle Sophie een erfstuk ondersteboven of trekt Delano de planten van de buurvrouw aan gort.

Maar hoe zit het dan met oudere kinderen? Is een kind eenmaal 14 of 15 jaar, dan zijn in principe nog steeds de ouders of voogden verantwoordelijk voor de schade die wordt veroorzaakt door het kind in kwestie. De enige manier om onder deze aansprakelijkheid uit te komen, is als de ouders aantoonbaar aannemelijk kunnen maken dat zij écht niet in staat waren het foute gedrag van hun kind te verhinderen. In de praktijk zal dit heel moeilijk zijn, omdat ouders geacht worden hun maatregelen voor het voorkomen van ongelukken en schades te verscherpen naarmate hun kind een groter gevaar oplevert.

Heeft het kind eenmaal de leeftijd van 16 of 17 jaar bereikt, dan zijn zij in eerste instantie zelf aansprakelijk. Dit ontslaat ouders echter absoluut niet van hun verantwoordelijkheid: als zij nalatig zijn geweest, kunnen zij alsnog aansprakelijk worden gesteld. Bijvoorbeeld omdat zij wisten dat hun kind op een scooter reed zonder een geldige WA-verzekering. Een geestelijke of lichamelijke tekortkoming is niet voldoende om onder de aansprakelijkheid uit te komen.

Ook interessant
Een huisdierverzekering
Een huisdierverzekering
Bruiloftsverzekering
De bruiloftsverzekering

Geef een reactie