Home > Uitkering > Zwanger en ZZP’er

Zwanger en ZZP’er

Zwanger-en-ZZP’er

Wanneer je in loondienst werkt, heb je als zwangere vrouw last op zwangerschapsverlof. Ook wie een uitkering heeft, kan een beroep doen op een speciaal potje voor zwangere vrouwen. Maar hoe zit dit als je werkt als ZZP’er, oftewel als zelfstandige zonder personeel? Krijg je in dat geval ook een zwangerschapsuitkering en zo ja, van wie dan? 

Het recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering is wettelijk geregeld. Ook heb je recht op een bevallingsuitkering. De totale lengte van de zwangerschaps- en bevallingsuitkering is minimaal 16 weken. Voor zelfstandigen zonder personeel is er daarom de ZEZ-regeling, de Zwanger en Zelfstandig-regeling. Deze regeling is exclusief bedoeld voor vrouwen die zwanger en ZZP’er zijn. Om deze uitkering te verkrijgen, moet je dan ook voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

  • Je werkt als zelfstandige;
  • Je bent zelfstandig beroepsbeoefenaar, bijvoorbeeld freelancer, huisarts, alfahulp, artiest of particuliere huishoudelijke hulp;
  • Je bent meewerkend partner van een zelfstandige.

Zwanger en ZZP’er

Als je een ZEZ-uitkering wil aanvragen, doe dit dan uiterlijk twee weken voor de gewenste ingangsdatum. Zo voorkom je dat je uitkering niet tijdig ingaat en je hierdoor schulden opbouwt, doordat je vanwege je zwangerschap niet kan werken. Je vraagt de ZEZ-uitkering aan bij het UWV. Bij deze aanvraag moet je ook een zwangerschapsverklaring meesturen van je huisarts of van je verloskundige.

Bij het beoordelen van de hoogte van je uitkering is het van belang hoeveel uur je het daaraan voorafgaande jaar hebt gewerkt als zelfstandige. Heb je in het jaar vóórdat je zwanger en ZZP’er werd, minimaal 1225 uur gewerkt als zelfstandige, dan krijg je de maximale uitkering. Deze bedraagt in dat geval het wettelijk bruto minimumloon: per 1 januari 2015 is dit een bedrag van € 1501,80 bruto. Dit inkomen kan (veel) lager zijn dan je gewend bent, dus hou hier rekening mee door tijdig geld opzij te zetten voor later: dit is beter dan je uitkering aan te vullen door een lening aan te vragen. Werkte je het voorafgaande jaar minder dan 1225 uren, dan is je uitkering lager.

Ook interessant
Als zzp-er pensioen opbouwen
Pensioen opbouwen als zzp’er
Geld lenen met uitkering
Geld lenen met een uitkering
Bijzondere bijstand
Bijzondere bijstand
Een IOAZ-uitkering

Geef een reactie