Home > Uitkering > Wat is een WAJONG-uitkering?

Wat is een WAJONG-uitkering?

Wie op latere leeftijd dusdanig ziek of gehandicapt raakt dat hij of zij arbeidsongeschikt wordt, heeft in veel gevallen recht op een WIA-uitkering. Maar wat als je nu al vóór je 18e een ziekte of een handicap kreeg, bijvoorbeeld omdat je werd geboren met autisme, epilepsie of een aandoening aan je hart of spieren? In dat geval kan je recht hebben op een WAJONG-uitkering.

Wat is een WAJONG-uitkering?

De WAJONG staat voor Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten. Bij de WAJONG wordt onderscheid gemaakt tussen de oude en de nieuwe WAJONG. Heb je vóór januari 2010 een WAJONG-uitkering aangevraagd, dan val je onder de oude WAJONG. Je valt onder de nieuwe WAJONG wanneer je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je werd vóór 1 januari 2015 18 jaar;
  • én je hebt tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015 WAJONG aangevraagd.

Vraag je pas in 2015 WAJONG aan of bereik je in dat jaar de leeftijd van 18 jaar? Dan val je onder de regels van de WAJONG 2015. Je kan dan alleen een WAJONG-uitkering aanvragen wanneer je geen mogelijkheid hebt om te werken. Je krijgt in dat geval een WAJONG-uitkering ter hoogte van 75% van het minimum(jeugd)loon. Ter informatie: het minimumloon voor iemand van 23 jaar of ouder bedraagt bruto € 1501,80 per maand.

De nieuwe WAJONG en werkmogelijkheden

Ben je ziek en/of gehandicapt, maar niet in dien mate dat je helemaal geen mogelijkheden meer hebt om te werken? En heb je je uitkering later dan 10 september 2014 aangevraagd? Dan heb je geen recht op een WAJONG-uitkering. De gemeente kan je in dat geval wellicht helpen bij het vinden van een geschikte studie of baan.

De aanvraag om een WAJONG-uitkering wordt behandeld door het UWV. Je stuurt de aanvraag op, waarna je wordt uitgenodigd om op het UWV-kantoor te verschijnen. Hierna ontvang je een definitieve beslissing over je aanvraag.

Ook interessant
Geld lenen met uitkering
Geld lenen met een uitkering
Zwanger-en-ZZP’er
Zwanger en ZZP’er
Bijzondere bijstand
Bijzondere bijstand
Een IOAZ-uitkering

Geef een reactie