Home > Uitkering > Een daklozenuitkering aanvragen

Een daklozenuitkering aanvragen

Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar het bestaat: geen dak boven je hoofd. Ook in Nederland zijn meer dan 60.000 mensen te vinden die geen dak boven hun hoofd hebben. En deze groep is nog steeds groeiende! Dakloos worden is lang niet altijd een kwestie van ‘eigen schuld, dikke bult’: de meest recente groep daklozen bestaat voornamelijk uit mensen die hun huis kwijtgeraakt zijn doordat zij hun hypotheekschuld niet meer konden voldoen vanwege bijvoorbeeld werkloosheid, schulden of een te hoge hypotheeklast. Ook de hurende segment van de bevolking is allesbehalve verzekerd van een dak boven hun hoofd: de huren zijn de afgelopen jaren gestegen en het aantal huisuitzettingen neemt nog steeds toe.

Ben je zelf dakloos geworden, dan kan je in veel gemeentes een speciale daklozenuitkering aanvragen. Dit geldt echter niet voor iedere gemeente. Er zijn gemeenten waar iemand slechts een bijstandsuitkering kan aanvragen wanneer hij of zij staat ingeschreven in de BRP, de basisregistratie personen. Sta je niet ingeschreven, dan ben je voor deze gemeente niet traceerbaar en krijg je ook geen daklozenuitkering. Maar om ingeschreven te staan in de BRP, moet je een adres opgeven. Hoe doe je dat als je dakloos bent? Sommige gemeentes stellen hiertoe een adres beschikbaar. Door je op dit adres in te schrijven, heb je een adres waarop je geregistreerd staat en kan je een daklozenuitkering aanvragen.

De hoogte van de daklozenuitkering

De hoogte van de daklozenuitkering is in principe gelijk aan die van een bijstandsuitkering. Ben je dakloos en heb je geen kosten voor nachtopvang, dan kan je uitkering worden verlaagd. Ook kan de gemeente besluiten je een uitkering in natura te geven. In plaats van geld, krijg je dan goederen en/of een slaapplaats.

Verplichtingen met een daklozenuitkering

Uiteraard kent ook de daklozenuitkering verplichtingen. Welke dit zijn, hangt af van je situatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • verplicht meewerken aan een medische behandeling om verslavingen te overwinnen;
 • verplicht meewerken aan schuldhulpverlening;
 • de bijstand laten uitbetalen aan derden als je zelf niet verantwoord met geld kunt omgaan.
Ook interessant
Geld lenen met uitkering
Geld lenen met een uitkering
Zwanger-en-ZZP’er
Zwanger en ZZP’er
Bijzondere bijstand
Bijzondere bijstand
Een IOAZ-uitkering

3 Reacties

 1. Bea Evenboer

  Vraag als je niet meer ingeschreven staat in een BRP kun je je dan in elke gemeente in laten schrijven of zijn daar regels voor ? Dit ivm daklozen uitkering

  1. Ingrid

   Dan moet je in een kerngemeente inschrijven.
   Je kunt bij je eigen gemeente navragen of het een kerngemeente is of welke de dichtstbijzijnde is.

Geef een reactie