Home > Uitkering > Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand

Als je in de bijstand zit, moet je rondkomen van weinig. Dit kan weleens problemen opleveren: mensen in de bijstand krijgen soms te maken met kosten die zij niet (onmiddellijk) kunnen voldoen. Hierdoor kunnen schulden ontstaan. Juist voor mensen die moeten rondkomen van een bijstandsuitkering, kan het heel moeilijk zijn om schulden te voldoen. Door een beroep te doen op bijzondere bijstand, kunnen zij mogelijk schulden en schuldproblemen in de toekomst voorkomen.

Wat is bijzondere bijstand?

Bijzondere bijstand is bijstand die bedoeld is voor bijzondere kosten. Dat wil zeggen, dat het kosten zijn die bovenop je normale kosten komen en die bijvoorbeeld ontstaan door medische of sociale omstandigheden. Bijzondere bijstand kan alleen worden gebruikt voor kosten die door geen enkele andere regeling of verzekering worden vergoed. De bijzondere bijstand wordt soms ook verstrekt in de vorm van een lening, bijvoorbeeld wanneer het gaat om de aanschaf van duurzame gebruiksgoederen zoals een bed, een koelkast of een wasmachine.

Wie kan bijzondere bijstand aanvragen?

Het is een misverstand dat bijzondere bijstand alléén aan te vragen is door mensen met een bijstandsuitkering. Ook wanneer je geen (recht op) bijstandsuitkering hebt, kan je bijzondere bijstand aanvragen. Uiteraard wordt er hierbij wel rekening gehouden met je inkomsten en je vermogen. Als je nog wat geld op de bank hebt staan, kan je immers zelf (een gedeelte van) de kosten dragen en heb je geen bijzondere bijstand nodig. Als je inkomsten hoger zijn dan de voor jou geldende bijstandsnorm, moet je de kosten geheel of gedeeltelijk zelf betalen.

Voorwaarden bijzondere bijstand

De bijzondere bijstand vraag je aan in de gemeente waarin je woont. Hou hierbij rekening met het volgende:

  • Je moet ouder zijn dan 18 jaar;
  • Je mag niet in detentie zitten;
  • Als achteraf blijkt dat je ten onrechte bijzondere bijstand hebt ontvangen, moet je deze terugbetalen.
Ook interessant
Detentie
De bijstandsuitkering bij detentie
Geld lenen met uitkering
Geld lenen met een uitkering
Zwanger-en-ZZP’er
Zwanger en ZZP’er
Vrijwilligerswerk en de bijstand
Vrijwilligerswerk en de bijstand

Geef een reactie