Home > Schuld > Schulden voorkomen

Schulden voorkomen

Schulden voorkomen

Ook voor schulden geldt: voorkomen is beter dan genezen. Krijg je eenmaal te maken met schulden, dan moet je in veel gevallen ook rente betalen. Sowieso stijgen je vaste lasten, doordat je de schuld die je hebt opgebouwd, ook weer moet afbetalen. Kan je schulden voorkomen, dóe dit dan ook! Op die manier maak je het jezelf gemakkelijker om je inkomsten en uitgaven onder controle te houden.

Schulden voorkomen

Schulden voorkomen doe je allereerst door je huishoudbudget goed op orde te hebben. Als je niet precies weet hoeveel er binnenkomt en hoeveel er uitgaat, is het moeilijk om je financiële ruimte te bepalen. Zet daarom eerst eens op een rij wat er per maand allemaal binnenkomt en wat je uitgeeft. Vergeet hierbij niet om ook rekening te houden met kosten die niet maandelijks terugkeren, zoals bijvoorbeeld de rekening voor rioolrecht of een verzekeringspremie die je eens per half jaar betaalt. Pas als je je inkomsten en uitgaven op een rij hebt gezet, weet je wat je maandelijks overhoudt. Geef niet meer uit dan dat en probeer ook maandelijks een bedrag opzij te zetten, om een potje aan te leggen voor onvoorziene kosten. Dit kan je óók doen als je weinig financiële ruimte hebt: al spaar je maar 5 euro per maand, het is altijd beter dan niets. Verder moet je ervoor zorgen dat je altijd je vaste lasten blijft betalen. Bouw je eenmaal een schuld op bij bijvoorbeeld de woningbouwvereniging of de ziektekostenverzekering, dan is het vaak moeilijk om deze schuld weer in te lopen.

Schulden voorkomen door niet op afbetaling te kopen

Met bijvoorbeeld het postorderkrediet wordt het klanten steeds gemakkelijker gemaakt om dingen te kopen die ze op dit moment niet kunnen betalen. En met speciale aanbiedingen als “nu 0% rente!” en “betaal de helft, en de andere helft pas volgend jaar!” lijkt het net alsof je je hier geen buil aan kan vallen. Maar pas op: heb je daadwerkelijk de ruimte om een maandelijkse aflossing te betalen? Want als je deze ruimte had gehad, had je dit geld ook opzij kunnen zetten, waardoor je de aankoop in kwestie nu direct had kunnen betalen. Pas dus altijd op met het kopen op afbetaling, het is minder aantrekkelijk dan je denkt.

Andere tips om schulden te voorkomen:

  • Sta niet rood op je betaalrekening;
  • Zorg dat je goed verzekerd bent;
  • Probeer hoge rekeningen in termijnen te betalen.
Ook interessant
Bodembeslag
Bodembeslag
Schulden opvragen
Je schulden opvragen
Schulden en scheiden
Schulden en scheiden
Beslaglegging
Beslaglegging

Geef een reactie