Home > Schuld > Je studieschuld terugbetalen

Je studieschuld terugbetalen

Ben je klaar met studeren? Dan moet je je studieschuld afbetalen. Daar hoef je niet direct mee te beginnen: de aanloopfase begint pas op 1 januari van het jaar nadat je gestopt bent met studeren. Ben je dus in mei 2014 klaar met studeren, dan begint jouw aanloopfase op 1 januari 2015. De aanloopfase duurt twee jaar en is een periode waarin je nog niet hoeft te beginnen met terugbetalen. Je mag overigens wel eerder aflossen als je dat wil: kan je het geld missen, dan is het natuurlijk handig om alvast een begin te maken met het terugbetalen van je studieschuld. Hierdoor is je schuld eerder afbetaald en betaal je minder rente. Je mag altijd eerder of meer aflossen dan waartoe je verplicht bent: bij DUO betaal je daarvoor geen boete. (Dit werkt dus heel anders dan bij kredietinstellingen en hypotheekverstrekkers!)

Je studieschuld terugbetalen: aflossingstermijnen en rente

Uiteraard leg je het bedrag aan studieschuld niet in één keer op tafel. Dat hoeft ook helemaal niet bij DUO: zolang jij je lening in 180 maanden (15 jaar) terugbetaalt, hoor je hen niet klagen. Bij het nieuwe studiefinancieringsstelsel is deze termijn opgerekt naar maar liefst 35 jaar. Dat wil niet zeggen, dat je er ook daadwerkelijk zo lang over moet doen. Je betaalt immers rente gedurende de tijd dat er nog een schuld openstaat. Hoe sneller je aflost, hoe lager het bedrag dat je uiteindelijk aan rente betaalt.

De rente die over je studieschuld wordt berekend, is samengestelde interest. Dit betekent, dat er ook rente over je rente wordt berekend. De rente over je lening loopt vanaf de eerste maand dat je studiefinanciering krijgt uitgekeerd. Zolang je studiefinanciering ontvangt, wordt het rentepercentage jaarlijks vastgesteld. Eindigt je recht op studiefinanciering, dan wordt de berekende rente niet jaarlijks, maar om de 5 jaar vastgesteld. De rente die je betaalt tijdens het terugbetalen van je studieschuld is niet fiscaal aftrekbaar.

Ook interessant
Lenen bij DUO
Lenen bij DUO
Bodembeslag
Bodembeslag
Schulden en scheiden
Schulden en scheiden
Schulden voorkomen
Schulden voorkomen

Geef een reactie