Home > Schuld > Bodembeslag

Bodembeslag

Bodembeslag

Weleens van de term “bodembeslag” gehoord? Waarschijnlijk niet. Geen zorgen, je staat hierin niet alleen: veel mensen hebben geen idee wat ze zich bij bodembeslag moeten voorstellen. Een beslaglegging terwijl je financieel al helemaal aan de grond zit? Nee, zelfs nog een graadje erger dan dat. Pas dus op dat je nooit met bodembeslag te maken krijgt, want dit is moeilijker terug te draaien dan je denkt. 

Wellicht heb je in je omgeving iemand met schulden: een goede vriend, een dierbaar familielid of wellicht zelfs je partner. Lopen deze schulden uit de hand en loopt iemand het risico dat hij of zij het huis uitgezet wordt omdat de huur of hypotheek niet meer betaald kan worden, dan overweeg je misschien om deze persoon uit de brand te helpen door hem of haar in huis te nemen. Op zich een nobele daad, maar pas op: deze kan je duur komen te staan!

Het risico van iemand met schulden in huis halen

Neem je iemand in huis die in de schulden zit, dan loop je grote kans dat de schuldeisers vroeg of laat bij jou aan de deur komen kloppen. (Waarschijnlijk zelfs eerder vroeg dan laat.) Je loopt dan het risico dat er beslag wordt gelegd op goederen waarvan je niet expliciet kan aantonen dat deze aan jou toebehoren in plaats van aan degene met schulden. Wil je niet dat de deurwaarder met jouw LED-tv de deur uitloopt, dan zal je door middel van betalingsbewijzen moeten laten zien dat deze tv jouw eigendom is. Bij bodembeslag ligt dit echter anders.

Bodembeslag

Heeft er nog iemand een schuld bij je openstaan, dan zit je goed als je naam “Belastingdienst” is. De Belastingdienst heeft immers voorrang bij het verhalen van schulden. Maar dat niet alleen: de Belastingdienst heeft ook het recht van bodembeslag, dit betekent dat zij beslag mogen leggen op roerende zaken die zich bevinden op de bodem van de belastingschuldige. Deze goederen hoeven dan niet per se het eigendom van de belastingschuldige te zijn: het bodembeslag kan ook eigendommen van anderen treffen, zoals goederen die zijn geleased, onder eigendomsvoorbehoud zijn geleverd of zaken die vallen onder huurkoop.

Ook interessant
Schulden en scheiden
Schulden en scheiden
Schulden voorkomen
Schulden voorkomen
Je studieschuld terugbetalen
Een onverwachte schuld uit een erfenis

Geef een reactie