Home > Schuld > Betalingsregeling met schuldeisers

Betalingsregeling met schuldeisers

Kamp je met een problematische schuld en ben je bang dat je hier zelf niet meer uitkomt? Je bent de enige niet: in Nederland heeft maar liefst 1 op de 6 mensen te maken met een (dreigende) schuld. Dat wil echter niet zeggen, dat je de boel maar op z’n beloop moet laten. Schulden verdwijnen immers niet vanzelf, ook niet als je de enveloppen van je schuldeisers ongeopend weggooit. Vroeg of laat staat de deurwaarder op de stoep, met alle kosten en gevolgen van dien. Het is dan ook verstandiger om te proberen zelf een betalingsregeling met schuldeisers te treffen. Maar hoe doe je dat?

Te werk volgens een stappenplan

Wil je een betalingsregeling met schuldeisers treffen, ga dan allereerst op zoek naar wat reëel en haalbaar is. Je kan best afspreken om € 100,= per maand terug te betalen, maar wanneer je eigenlijk maar twee tientjes per maand overhoudt, is een dergelijke regeling gedoemd om te mislukken. Kom je een afgesproken betalingsregeling niet na, dan zijn schuldeisers heel wat minder schappelijk, terwijl “een man een man, een woord een woord”-types best op medewerking en begrip mogen rekenen.

Het stappenplan waarmee je je schulden afbetaalt, zou er in alle gevallen als volgt uit moeten zien:

  • Zet al je schulden op een rij. Ja, ook die ene kleine lening die je hebt afgesloten bij een vriend. Werkelijk álle schulden moeten in het overzicht komen te staan.
  • Kijk welke schuldeiser de belangrijkste is, bijvoorbeeld omdat deze dreigt met een beslaglegging. Ook de Belastingdienst is een belangrijke schuldeiser.
  • Neem contact op met alle schuldeisers en vertel hen dat je bezig bent een oplossing voor je schulden te realiseren.
  • Maak een overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven en kijk hoeveel je overhoudt.
  • Kijk op welke punten je kunt bezuinigen, en wees hierin reëel. Alle dagen brood met pindakaas eten is geen haalbaar plan, maar “luxe” dingen moeten maar even wijken.
  • Het bedrag dat je overhoudt, is het bedrag dat je kunt gebruiken voor aflossing. Verdeel dit over de schuldeisers, waarbij de grootste/belangrijkste schuld uiteraard het grootste gedeelte krijgt.
  • Dien je voorstel in bij de schuldeiser en vraag of deze akkoord gaat.
  • Hou je er vervolgens aan!
Ook interessant
Bodembeslag
Bodembeslag
Schulden opvragen
Je schulden opvragen
Schulden en scheiden
Schulden en scheiden
Beslaglegging
Beslaglegging

Geef een reactie