Home > Pensioen > Pensioen opbouwen als zzp’er

Pensioen opbouwen als zzp’er

Als zzp-er pensioen opbouwen

Werken voor jezelf heeft veel voordelen. Je kan -afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent, uiteraard- je eigen tijd indelen, je hebt geen baas aan wie je verantwoording hoeft af te leggen en je hebt en houdt altijd het recht om je eigen keuzes te maken. Toch is het niet al goud wat er blinkt. Werken als zelfstandige zonder personeel (zzp) betekent immers ook dat je zelf zal moeten zorgen dat je brood op de plank hebt wanneer je ziek of oud bent.

In tegenstelling tot mensen die in loondienst werken, bouw je als zzp’er geen pensioen op via een werkgever. Heb je in het verleden wél onder een baas gewerkt en in die tijd een goed pensioen opgebouwd, dan is dat allemaal niet zo’n probleem. Veel mensen nemen in dat geval maatregelen om hun pensioen op termijn iets aan te vullen; bijvoorbeeld door langer door te werken, of de overwaarde op hun huis te verzilveren. Begin je echter op redelijk jonge leeftijd als zelfstandige, dan red je het met dergelijke ‘kleinere’ ingrepen niet. Het wordt dan tijd voor het serieuzere werk, tenminste, als je op je oude dag niet op een houtje wil hoeven bijten.

Is een pensioen opbouwen als zzp’er verplicht?

In de regel zijn zzp’ers niet verplicht om een pensioen op te bouwen. Of je je oude dag goed regelt, is dan ook in veel gevallen je eigen verantwoordelijkheid: er belt of schrijft niemand je achterna om je nu eens aan je jasje te trekken. Helaas heeft dit wel tot gevolg dat veel zzp’ers verzuimen om hun pensioen goed te regelen: zij leven in het hier en nu, en later… ach, dat is nog zo ver weg! Geen verstandige zienswijze wanneer je geen of slechts een klein pensioen hebt opgebouwd in het verleden.

Dan is er nog een groep zzp’ers die wél verplicht is om deel te nemen aan een pensioenregeling van de beroeps- of bedrijfstak. Twijfel je of je tot deze categorie behoort, dan doe je er goed aan om dit na te vragen bij je brancheorganisatie of vakvereniging.

Hoe bouw je een pensioen op?

Er zijn verschillende manieren waarop je een pensioen kan opbouwen als zzp’er. Bekende manieren zijn:

  • Banksparen op een fiscaal aantrekkelijke manier;
  • Middels een lijfrenteverzekering;
  • Het oude werkgeverspensioen tijdelijk voortzetten;
  • Geld opzijzetten op een spaarrekening.

Als zzp’er heb je recht op een aantal belastingvoordelen wanneer je je pensioen opbouwt door middel van banksparen. Zo mag je geld dat bedoeld is voor je oudedagsreserve, je jaarruimte en je reserveringsruimte belastingvriendelijk inleggen op je spaarrekening. Met gewoon geld opzijzetten op een spaarrekening heb je deze voordelen niet, maar heb en hou je wel altijd de beschikking over je geld. Dit kán aantrekkelijk zijn, maar ook een grote valkuil vormen op het moment dat je niet zo gedisciplineerd bent. Spaar je op een particuliere spaarrekening in plaats van op een zakelijke, dan moet je tevens vermogensrendementsheffing betalen over het tegoed op je spaarrekening. Wel wordt er een bepaald gedeelte van het gespaarde bedrag (het heffingsvrije vermogen) buiten beschouwing gelaten.

Ook interessant
Zwanger-en-ZZP’er
Zwanger en ZZP’er
Pensioen afkopen zonder toestemming
Pensioen afkopen zonder toestemming
Een klein pensioen afkopen
Het pensioen na echtscheiding

Geef een reactie