Home > Pensioen > Je pensioen aanvullen

Je pensioen aanvullen

Heb je tijdens je werkzame jaren in loondienst gewerkt, dan krijg je aan het einde van de rit een werknemerspensioen. Tegenwoordig werken echter meer en meer mensen als zelfstandigen, waardoor zij geen werknemerspensioen opbouwen. In dat geval krijg je na je pensionering alleen een AOW-pensioen en geloof ons, dat is zo ruim nog niet. Het is dan ook een goede zaak om lang vóór je pensioneringsdatum op zoek te gaan naar manieren om je pensioen aan te vullen.

Je pensioen aanvullen, hoe doe je dat?

Uiteraard kan je je pensioen aanvullen door er bij te blijven werken. Wees hierbij wel realistisch: als je nu werkt als stratenmaker, verwacht dan niet dat je dit tot op hoge leeftijd kan blijven doen. Maar een accountant, schrijver of muziekleraar kan vaak nog wel een paar jaartjes door, ook als hij of zij eenmaal de leeftijd van 67 heeft bereikt. Door te blijven werken, al is het maar een paar uurtjes, hou je je geest scherp, verdien je wat bij en blijf je in contact met je medemens. En oh ja, je betaalt ook nog eens minder belasting dan mensen die nog niet gepensioneerd zijn.

Een andere manier om de inkomsten wat op te krikken, is door de overwaarde van je huis te verzilveren. Dit doe je uiteraard door je huis te verkopen. Het bedrag dat je nog aan hypotheek hebt staan, wordt afgetrokken van de opbrengst van de verkoop: een positief verschil (dus als er geld overblijft) is de overwaarde. Je moet er uiteraard wel rekening mee houden dat je ook weer in nieuwe woonruimte zal moeten voorzien.

Andere manieren om je pensioen aan te vullen

Er zijn natuurlijk ook andere manieren om je pensioen aan te vullen. Denk hierbij aan:

  • Een lijfrenteverzekering;
  • Een koopsompolis;
  • Het aflossen van je hypotheek, zodat je geen woonlasten meer hebt.
Ook interessant
Als zzp-er pensioen opbouwen
Pensioen opbouwen als zzp’er
Pensioen afkopen zonder toestemming
Pensioen afkopen zonder toestemming
Een klein pensioen afkopen
Het pensioen na echtscheiding

Geef een reactie