Home > Pensioen > Het pensioen na echtscheiding

Het pensioen na echtscheiding

Op de dag dat je voor je het stadhuis staat denk je er liever niet aan, maar helaas is het de rauwe realiteit: maar liefst 1 op de 3 huwelijken mondt vroeg of laat uit in een echtscheiding. Wanneer je gaat scheiden, komen er veel vragen en moeilijkheden op je af: wie blijft er in de echtelijke woning wonen? Hoe wordt de inboedel verdeeld en wat doen we met het geld op de gezamenlijke rekening? Maar ook: wat gebeurt er met het pensioen na echtscheiding?

Voor wat betreft de verdeling van het pensioen na echtscheiding, kan je in principe regelen wat je wilt. Dit kan vóór je scheiding, maar ook daarna. Wil je van begin af aan alles overzichtelijk en verdeeld hebben, dan zal je niet moeten trouwen in gemeenschap van goederen, maar op huwelijkse voorwaarden. In de huwelijkse voorwaarden kan je vastleggen wat er gebeurt met je pensioen na echtscheiding. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan kan je het pensioen verdelen in het echtscheidingsconvenant. Hierin kan je bijvoorbeeld afspreken dat de ene partner 40% van het pensioen krijgt en de andere 60%. Uiteraard kan je hierbij ook kiezen voor andere percentages, op voorwaarde dat jij en je aanstaande ex-partner zich hierin beiden kunnen vinden.

Het pensioen na echtscheiding: wettelijke verdeling

Maak je geen pensioenafspraken in je echtscheidingsconvenant, dan wordt het pensioen verdeeld volgens de wettelijke verdeling. Deze wettelijke verdeling is eenvoudig: iedere partner krijgt de helft van het pensioen dat gedurende het huwelijk is opgebouwd. Je moet het pensioenfonds op de hoogte stellen van het feit dat jullie gescheiden zijn. Dit moet je doen binnen twee jaar nadat de scheiding een feit is. Het pensioenfonds betaalt dan verder uit aan jou en aan je ex-partner. Je hoeft dus niet zelf de helft van je pensioen over te maken aan je ex.

Ook interessant
Als zzp-er pensioen opbouwen
Pensioen opbouwen als zzp’er
Pensioen afkopen zonder toestemming
Pensioen afkopen zonder toestemming
Een klein pensioen afkopen
Nabestaandenpensioen
Nabestaandenpensioen

Geef een reactie