Home > Pensioen > Een klein pensioen afkopen

Een klein pensioen afkopen

De tijd dat iedereen tot zijn pensioen één werkgever had, ligt achter ons: tegenwoordig is jobhoppen de normaalste zaak van de wereld. Een stage lopen hier, een paar jaar aan de slag daar, en dan ten tijde van de midlifecrisis ineens een switch naar een heel andere branche. Soms ook noodgedwongen: de kans dat een baas vroeg of laat medewerkers “moet laten gaan”, is reëel. Maar wat doet al dat jobhoppen nou met je pensioenopbouw?

Blijf je in dezelfde branche werkzaam, dan heb je grote kans dat je na een carrièreswitch pensioen kan blijven opbouwen bij hetzelfde pensioenfonds. Maar als je overstapt naar een ander pensioenfonds, kom je misschien voor de vraag te staan: pensioen afkopen of niet? Vaak gebeurt dit op initiatief van het pensioenfonds in kwestie. Je hebt dan bij dit fonds slechts een klein pensioen opgebouwd, bijvoorbeeld omdat je maar korte tijd voor deze werkgever hebt gewerkt. Voor het pensioenfonds is het dan een dure zaak om jou te zijner tijd iedere maand uit te betalen, zeker wanneer het maar om een klein bedrag gaat. Kies je voor het pensioen afkopen, dan ontvang je na je pensionering geen maandelijkse betaling van dit pensioenfonds, maar krijg je in plaats daarvan een bedrag ineens. Je kan vervolgens zelf kiezen wat je met dit bedrag doet: uitgeven, of opzij zetten om het gemiste pensioen op te vangen? De keuzevrijheid om zelf te beslissen wat je met dit opgebouwde pensioen doet, maakt het pensioen afkopen aantrekkelijk.

Nadelen van het pensioen afkopen

Nadelen van pensioenafkoop zijn er uiteraard ook te vinden. Zo is het natuurlijk prettig om ineens een geldsom tot je beschikking te hebben, maar loop je aan de andere kant op termijn inkomsten mis. Wie verstandig met geld omgaat, kiest niet alleen voor de korte termijn, maar kijkt zeker ook naar later.

Ook interessant
Als zzp-er pensioen opbouwen
Pensioen opbouwen als zzp’er
Pensioen afkopen zonder toestemming
Pensioen afkopen zonder toestemming
Het pensioen na echtscheiding
Nabestaandenpensioen
Nabestaandenpensioen

Geef een reactie