Home > Pensioen > AOW en samenwonen

AOW en samenwonen

De AOW is een basispensioen voor iedereen die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Je ontvangt dit pensioen wanneer je verzekerd bent voor de AOW. Deze verzekering hoef je niet zelf af te sluiten: je bent automatisch verzekerd wanneer je in Nederland woont en werkt. Woon je alleen en ontvang je AOW-pensioen, dan bedraagt deze uitkering 70% van het netto minimumloon. Als je gaat samenwonen, dan kom je in aanmerking voor het AOW-pensioen voor gehuwden en samenwonenden. Dit AOW-pensioen bedraagt 50% van het netto minimumloon.

In eerste instantie mag dit misschien vreemd lijken: als je met z’n tweeën bent, ontvang je minder pensioen? Gelukkig is dit te kort door de bocht: vergeet niet dat je per persoon recht opbouwt op AOW-pensioen. Woon je met z’n tweeën, dan heeft ieder recht op 50% van het netto minimumloon, oftewel tezamen heb je dan (50+50=) 100% van het netto minimumloon in handen. Met twee personen heb je dus uiteindelijk meer AOW-pensioen dan alleen. Logisch, want twee personen kosten ook meer dan eentje!

AOW en samenwonen: verschil met getrouwd zijn?

Wil je graag trouwen, maar twijfel je of dit AOW-technisch gezien zo verstandig is? Voor het AOW-pensioen maakt het niet uit of je getrouwd bent of samenwoont. In beide gevallen heb en hou je recht op het gehuwdenpensioen. Wel is het zo dat je, ook al ben je getrouwd, er recht kan bestaan op een ongehuwdenpensioen. Dit is het geval wanneer je gehuwd bent, maar:

  • je beiden je eigen leven leidt, alsof je niet getrouwd bent dus;
  • je alletwee je eigen huishouding voert;
  • deze situatie blijvend is.

Voor de Sociale Verzekeringsbank word je dan beschouwd als duurzaam gescheiden levend. Hierdoor ontstaat recht op een ongehuwdenpensioen.

Met wie kan je níet samenwonen voor de AOW?

Ook al woon je ermee in één huis, voor het AOW-pensioen word je niet als samenwonend gezien wanneer je samenleeft met je:

  • eigen, pleeg- of stiefkind, al dan niet ouder dan 18 jaar;
  • kleinkind jonger dan 18 jaar.
Ook interessant
Als zzp-er pensioen opbouwen
Pensioen opbouwen als zzp’er
Pensioen afkopen zonder toestemming
Pensioen afkopen zonder toestemming
Een klein pensioen afkopen
Het pensioen na echtscheiding

Geef een reactie