Home > Lening > Postorderkrediet

Postorderkrediet

Ook al zou je het op het eerste gezicht niet zeggen, ook het postorderkrediet hoort thuis in het rijtje “leningen”. Met een postorderkrediet heb je de mogelijkheid om goederen op afstand (dus via de post) te bestellen, zonder dat je deze direct hoeft te betalen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om in termijnen te betalen, of te kopen voor een van te voren bepaald maximumbedrag. Wanneer het maximumbedrag wordt bereikt, moet je eerst een gedeelte van het krediet afbetalen voordat je weer iets nieuws kan bestellen.

Postorderkredieten zijn een vorm van een doorlopend krediet, veelal aangeboden door postorderbedrijven zoals Otto, Wehkamp et cetera. Door het bestaan van het postorderkrediet wordt het de klant gemakkelijker gemaakt om een grote aankoop te doen, ook als hij of zij het nu even niet kan betalen, of alleen een gedeelte ervan per maand kan missen. Op het eerste gezicht een goede service van het postorderbedrijf, maar is dit wel zo?

Ook het postorderkrediet kost geld…

Het is een bekende slogan inmiddels, maar tevens een waarheid als een koe: “Geld lenen kost geld”. Omdat ook het postorderkrediet een vorm van lening is, zijn ook hieraan kosten verbonden. Wanneer je even narekent, zijn deze vaak zelfs nog (veel) hoger dan je denkt. Over de lening moet immers een kredietvergoeding betaald worden, beter bekend onder de term ‘rente’. De hoogte van deze kredietvergoeding is wettelijk vastgelegd.

Met ingang van 1 januari 2015 bedraagt de wettelijke rente 2% per jaar. Betekent dit, dat je een postorderkrediet kunt afsluiten tegen 2% rente? Nee, helaas, dat betekent het niet. Bovenop de wettelijke rente mag namelijk ook een kredietvergoeding in rekening worden gebracht door de geldverstrekker. Deze kredietvergoeding bedraagt maximaal 12%. In totaal kan en mag er dus 14% rente (maximale kredietvergoeding plus wettelijke rente) berekend worden op je postorderkrediet. Per jaar!

Voordelen postorderkrediet

  • Gemakkelijk extra financiĆ«le armslag door bestellen op afbetaling;
  • Je betaalt alleen rente over het bedrag dat daadwerkelijk besteed wordt.

Nadelen postorderkrediet

  • Duur in vergelijking met regulier doorlopend krediet bij een bank;
  • Juist doordat de “besteldrempel” laag is, ga je gemakkelijk een lening aan.

Geef een reactie