Home > Lening > Lenen bij DUO

Lenen bij DUO

Lenen bij DUO

Heb je je middelbare schooldiploma gehaald en ga je studeren? Gefeliciteerd! Het volgen van een studie is een prachtige investering voor je toekomst, maar… in de tussentijd kan het als student moeilijk zijn om het hoofd boven water te houden. Om het je financieel gemakkelijker te maken, kan je tijdens het volgen van je studie gebruikmaken van het recht op studiefinanciering. Deze studiefinanciering vraag je aan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs, oftewel DUO. Wel is er op dat vlak de afgelopen jaren een en ander veranderd. Zo is de basisbeurs voor nieuwe bachelor- en masterstudenten in het hoger onderwijs afgeschaft per het schooljaar 2015-2016. Je kan dan alleen nog een aanvullende beurs en/of een lening aanvragen.

Lenen bij DUO: slim of niet?

Of je nu geld leent bij DUO, bij een particulier of bij een andere instelling: vraag je altijd af in hoeverre je deze lening daadwerkelijk nodig hebt. Een keer een bedrag lenen om een grote, onverwachte uitgave te bekostigen (zoals een kapotte wasmachine of een dure reparatie aan je auto) is op zich niet zo’n probleem, maar op het moment dat je structureel moet gaan lenen om in je levensonderhoud (boodschappen, verzekeringen en je huur) te voorzien, wordt het wellicht eens tijd om je inkomsten en uitgaven nog eens tegen het licht te houden. Vaak zal je zien dat je met een paar kleine aanpassingen al kunt bezuinigen, of ervoor kunt zorgen dat je inkomsten groter worden. Red je het financieel dan nog steeds niet, dan kan lenen bij DUO een goede oplossing zijn, omdat de rente en voorwaarden bij DUO vaak gunstiger zijn dan bij andere financiële instellingen.

Hoeveel heb je nodig?

Wil je weten hoeveel geld je moet lenen bij DUO, dan moet je uiteraard eerst weten hoeveel er in totaal binnenkomt. Hieronder vallen álle inkomsten, zoals bijvoorbeeld:

  • de basisbeurs;
  • de aanvullende beurs;
  • alimentatie of andere bijdrage van je ouders;
  • de inkomsten die je hebt uit een bijbaan of misschien wel vanuit je eigen bedrijf(je);
  • toeslagen, zoals huurtoeslag en/of zorgtoeslag;
  • geld dat je op je spaarrekening hebt staan.

Ontvang je eens een keer een extraatje, bijvoorbeeld omdat je bij je bijbaan recht hebt op vakantiegeld of misschien zelfs wel een dertiende maand, probeer dit geld dan zo veel mogelijk opzij te zetten voor magere tijden. Het is handiger om jezelf aan te leren om te sparen, dan om jezelf af te leren teveel geld uit te geven.

Verder is het belangrijk om ook eens te kijken naar de bedragen die je uitgeeft: is dat abonnement op de sportschool echt noodzakelijk? Van joggen in het park gaat je conditie net zo goed vooruit, en het kost je geen cent. Voor de gezelligheid kan je kijken wie er met je mee wil sporten en rennen. Dit geldt ook voor eten: samen eten is niet alleen veel gezelliger, maar meestal ook goedkoper. Door hier creatief mee om te gaan, kan je vaak veel geld besparen. Geld dat je daardoor niet hoeft te lenen bij DUO. Dit heeft als voordeel dat je later minder veel hoeft terug te betalen. Want ook al kent DUO gunstige voorwaarden: geld lenen kost áltijd geld.

Ook interessant
Geld lenen met uitkering
Geld lenen met een uitkering
Kredietbank geld lenen
Lenen bij de gemeentelijke kredietbank
Je studieschuld terugbetalen
Lenen op latere leeftijd

Geef een reactie