Home > Lening > Het doorlopend krediet

Het doorlopend krediet

Tegenwoordig is het afsluiten van een lening de gewoonste zaak van de wereld geworden: mensen wachten niet meer totdat zij genoeg hebben gespaard om het object van hun begeerte aan te schaffen, maar sluiten in plaats daarvan een lening af. Inmiddels zijn er zo veel leenvormen en -soorten op de markt dat het niet gemakkelijk is enig overzicht te bewaren. Zo heb je het doorlopend krediet, een leenvorm waarvan lang niet altijd duidelijk is hoe deze precies werkt. Je krijgt hier namelijk geen geldbedrag op je rekening gestort, maar je werkt in plaats daarvan met een kredietlimiet: het bedrag dat je maximaal mag lenen. Je kunt geld opnemen totdat je kredietlimiet is bereikt, maar je kan deze limiet ook laten voor wat ‘ie is en alleen een klein bedrag opnemen. je kunt steeds opnieuw geld opnemen, totdat je kredietlimiet is bereikt.

Rente over het doorlopend krediet

Geld lenen, ook in de vorm van een doorlopend krediet, is niet gratis. Je betaalt echter alleen rente wanneer je geld hebt opgenomen uit je doorlopend krediet. Heb je een kredietlimiet van bijvoorbeeld 10.000 euro en heb je hiervan € 2.500,= gespendeerd, dan betaal je alleen rente over de opgenomen € 2.500,=. Het betalen van de rente en de aflossing start meestal in dezelfde maand dat je het bedrag hebt opgenomen. Je begint dus meteen met het aflossen van je doorlopend krediet.

Heb je het volledig doorlopend krediet opgenomen, dan kan je pas weer geld opnemen nadat je (een gedeelte van) je lening hebt terugbetaald.

De voordelen van het doorlopend krediet:

  • Handig als je niet weet hoeveel geld je precies nodig hebt, of wanneer;
  • Je betaalt pas rente als je het doorlopend krediet daadwerkelijk gebruikt;
  • Variabel rentepercentage, dit kan echter ook een nadeel zijn.
Ook interessant
Geld lenen met uitkering
Geld lenen met een uitkering
Geld lenen aan vrienden
Geld lenen aan vrienden
Geld lenen zonder werk
Geld lenen zonder vast contract
Geld lenen zonder vast contract

Geef een reactie