Home > Lening > Geld lenen voor een verbouwing

Geld lenen voor een verbouwing

Ben je de trotse bezitter van een eigen huis? Gefeliciteerd! Voor veel mensen is de aanschaf van een koophuis een van de grote mijlpalen in hun leven. Nadelen zijn er echter ook: met een koophuis ben je eigenlijk nooit klaar, er is altijd wel iets te onderhouden, te verbouwen of te verbeteren. Maar wat doe je als je geen geld hebt om een flinke renovatie of opknapbeurt te bekostigen? Je kunt natuurlijk geld lenen voor een verbouwing, maar hoe verstandig is dat?

Geld lenen voor een verbouwing, je kunt dit natuurlijk doen in de vorm van een tweede hypotheek. In feite is dit zelfs de meest voor de hand liggende manier om je verbouwing of renovatie te betalen. Het voordeel ligt nogal voor de hand: bij het afsluiten van een tweede hypotheek kan je geld lenen voor je verbouwing terwijl de fiscus meebetaalt. Ook over de tweede hypotheek krijg je immers hypotheekrenteaftrek, op voorwaarde dat je een lineaire of annuïteitenhypotheek afsluit. Deze moet je terugbetalen in een termijn van 30 jaar.

Geld lenen voor een verbouwing, wat kost dat?

Wil je een tweede hypotheek afsluiten, probeer dit dan altijd te doen bij je huidige hypotheekverstrekker. Op deze manier word je niet geconfronteerd met extra kosten, zoals advieskosten, taxatiekosten en notariskosten. Bij het afsluiten van een tweede hypotheek word je namelijk in de regel verplicht om ook je eerste hypotheek onder te brengen bij de hypotheekverstrekker waar je wil lenen voor je verbouwing.

Hou er wel rekening mee, dat het verbouwen van je woning gevolgen heeft voor de WOZ-waarde ervan. Bij een hogere WOZ-waarde betaal je meer inkomstenbelasting. Ook gemeentelijke aanslagen zijn in dat geval hoger.

Voordelen tweede hypotheek:

  • weinig extra kosten wanneer je deze afsluit bij je eerdere hypotheekverstrekker;
  • fiscaal voordelig lenen.
Ook interessant
Lenen bij DUO
Lenen bij DUO
Geld lenen met uitkering
Geld lenen met een uitkering
Kredietbank geld lenen
Lenen bij de gemeentelijke kredietbank
Geld lenen aan vrienden
Geld lenen aan vrienden

Geef een reactie