Home > Lening > Geld lenen met een uitkering

Geld lenen met een uitkering

Geld lenen met uitkering

Ook (of misschien wel juist) als je een uitkering hebt, kan je in een situatie terechtkomen waarin je ineens dringend om wat extra geld verlegen zit. Bijvoorbeeld omdat een dure reparatie aan je auto betaald moet worden, je dak lekt of je koelkast het van de ene op de andere dag begeven heeft. Natuurlijk weet je dat het verstandiger is om je geld pas uit te geven nadat je het eerst bij elkaar hebt gespaard, maar in sommige situaties moet er nu eenmaal snel een oplossing komen. En aangezien er aan de meeste oplossingen een prijskaartje hangt… Afijn, soms ontkom je er niet aan om een bedrag te lenen. En die lening regelen, dat is soms lastiger dan je denkt.

Geld lenen met een uitkering is niet gemakkelijk!

Heb je even tijdelijk geen werk of ben je om een andere reden afhankelijk van een uitkering, dan ontdek je al snel dat de meeste kredietverstrekkers niet staan te springen om met je in zee te gaan. Vanuit de kant van de kredietverstrekker gezien is dat wellicht ook wel logisch: een geldschieter is immers geen filantropische instelling, maar in plaats daarvan een bedrijf dat ook de garantie wil hebben dat het uitgeleende geld op den duur weer retour komt. Juist mensen met een uitkering hebben het in de regel niet breed, waardoor de kans dat zij een eenmaal aangegane lening niet (meer) kunnen terugbetalen, reëel is. Hierdoor zijn financiële instellingen vaak huiverig om geld uit te lenen aan mensen met een smalle beurs. Uitzonderingen zijn er overigens ook: de gemeentelijke kredietbank bijvoorbeeld leent juist alleen maar aan mensen die elders geen lening kunnen krijgen. Lukt het je dus écht niet om een lening te regelen, dan kan je altijd je licht opsteken bij de GKB.

Je leefsituatie

Als je een uitkering hebt, zal je leefsituatie in grote mate bepalend zijn voor de vraag of je wel of geen lening kunt krijgen. Geld lenen met een uitkering is immers een stuk minder risicovol (vanuit de kredietverstrekker gezien) als er nog een partner met een regulier inkomen achter staat. Wie dus zowel een WIA-uitkering als een partner met een baan heeft, zal vaak gemakkelijk een lening kunnen krijgen. Dit geldt ook voor mensen met een WW-uitkering, maar goede vooruitzichten voor de toekomst. Leven jij en je partner daarentegen van de bijstand, dan zullen er weinig financiële instellingen te vinden zijn die met jullie in zee willen gaan. Het risico voor de kredietverstrekker is simpelweg te groot.

Kredietverstrekkers die wél geld lenen aan mensen met een uitkering, zullen vaak een lagere leencapaciteit hanteren (waardoor het totaalbedrag dat je kunt lenen, lager ligt) en misschien een hogere rente in rekening brengen. Ook als je een uitkering hebt, is het dan ook verstandig om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken in plaats van geld te lenen bij de eerste de beste. Kijk bij het vergelijken dan ook niet alleen naar het bedrag dat je mag lenen, maar zeker ook naar de betalingsvoorwaarden, de looptijd en de in rekening gebrachte rente.

Ook interessant
Lenen bij DUO
Lenen bij DUO
Kredietbank geld lenen
Lenen bij de gemeentelijke kredietbank
Geld lenen aan vrienden
Geld lenen aan vrienden
Zwanger-en-ZZP’er
Zwanger en ZZP’er

Geef een reactie