Home > Lening > Geld lenen met BKR

Geld lenen met BKR

Geld lenen kost geld, dat weet (vrijwel) iedereen. Toch worden er in Nederland elke dag tal van leningen afgesloten. Dat wil niet zeggen dat dit altijd verstandig is: juist door (teveel) lenen kan een behoorlijke schuld ontstaan, die soms maar met moeite kan worden terugbetaald. Toch ontkom je soms (bijna) niet aan het afsluiten van een lening, bijvoorbeeld omdat je een spoedreparatie moet laten uitvoeren aan je dakkapel of omdat je wasmachine het ineens begeven hebt. Heb je in zo’n geval geen spaargeld achter de hand én een negatieve BKR-notering, dan kan het weleens heel moeilijk worden om een lening af te sluiten.

Geld lenen met BKR: moeilijker dan ooit?

Geld lenen met BKR, oftewel een geldlening afsluiten terwijl je een negatieve BKR-notering op je naam hebt staan, was ook in het verleden niet gemakkelijk. Later schoten diverse “geldbedrijfjes” als paddenstoelen uit de grond: ineens was het afsluiten van een lening eenvoudiger dan ooit. Inmiddels is ook dit weer verleden tijd. Sinds 2014 is het met sommige BKR-noteringen vrijwel onmogelijk om een lening af te sluiten. Om te begrijpen hoe dit werkt, moet je eerst weten op welke manieren je bij het BKR bekend kan staan.

Het BKR kent twee essentiële coderingen:

  • Code A;
  • Code H.

Code A is voor veel geldverstrekkers vergelijkbaar met een rode vlag: dit is de code die wijst op een betalingsachterstand. Geld lenen met BKR-code A achter je naam is bij vrijwel elke kredietverstrekker onmogelijk. Met code H daarentegen willen veel financiële instellingen je nog wel een lening verstrekken: code H geeft aan dat er dan wel sprake is geweest van een betalingsachterstand, maar deze is inmiddels volledig ingelopen.

Heb je eerder leningen afgesloten, maar is er nooit een betalingsachterstand geweest? Dan heb je een keurige “lening volgens het boekje” en heb je geen bijzonderheidscodering.

Ook interessant
Geld lenen met uitkering
Geld lenen met een uitkering
Geld lenen aan vrienden
Geld lenen aan vrienden
Schulden opvragen
Je schulden opvragen
Geld lenen zonder werk

Geef een reactie