Home > Lening > Geld lenen aan vrienden

Geld lenen aan vrienden

Geld lenen aan vrienden

Een goede vriend die in nood zit en bij je aanklopt voor financiële steun: je eerste gedachte is wellicht om hem of haar direct uit de brand te helpen. Maar hoe verstandig is dit?

“Met vrienden moet je wandelen, niet handelen,” wordt wel gezegd. Hiermee wordt bedoeld dat je vriendschappen en zakelijke belangen beter gescheiden kan houden. Maar geld lenen aan vrienden in de problemen, wat steekt daar voor kwaad is? En is zo’n lening ook een zakelijk belang? Om met dat laatste te beginnen: jazeker.

Geld lenen aan vrienden houdt risico’s in

Hoe verleidelijk het ook is om een goede vriend of vriendin direct uit de brand te helpen: vraag je eerst af in hoeverre dit verstandig is. Een vriend(in) met een gat in zijn of haar hand zal niet snel geneigd zijn om te sparen, tot het moment dat zich er een acuut probleem voordoet. Een wasmachine die het begeeft, een lekkend dak, een onvoorziene reparatie aan de auto… Er kunnen tal van redenen zijn waarom iemand vroeg of laat bij je aanklopt met de vraag of je “even” iets voorschiet. Maar geld lenen aan vrienden die zelf grote moeite hebben om hun financiën op orde te houden, maakt het probleem eerder erger dan dat het iets oplost. Een lening moet immers ook weer worden terugbetaald en de vraag is maar of dat gaat gebeuren.

Nadelen van geld lenen aan vrienden

Juist omdat het een vriend betreft, gaat het om méér dan alleen geld. Als de lening niet (tijdig) wordt terugbetaald, ben je immers niet alleen je geld kwijt, maar zal ook je vriendschap onder druk komen te staan. De vraag is of je hierop zit te wachten. En mocht het echt niet goed aflopen met de financiële situatie van je vriend(in), dan kan een onderhandse lening niet meegenomen worden in een eventuele schuldsanering.

Toch geld lenen aan vrienden? Houd dan rekening met het volgende:

  • Leen alleen geld uit wat je kan missen. Mocht het geld niet worden terugbetaald, dan kom je zelf niet in de problemen.
  • Spreek van tevoren duidelijk af wanneer en in welke termijnen het bedrag moet worden terugbetaald.
  • Leg, zeker als het om een groter bedrag gaat, de lening en de voorwaarden vast in een contract wat je beiden ondertekent.
Ook interessant
Geld lenen met uitkering
Geld lenen met een uitkering
Geld lenen zonder werk
Geld lenen zonder vast contract
Geld lenen zonder vast contract
De risico’s van geld lenen
De risico’s van geld lenen

Geef een reactie