Home > Lening > De risico’s van geld lenen

De risico’s van geld lenen

De risico’s van geld lenen

Wil je een grote aankoop doen of heb je dringend geld nodig om iets te verbouwen, te vervangen of te (laten) repareren? Maar heb je geen cent te makken? Geen probleem joh, dan sluit je gewoon een lening af. Althans, dat is de tendens tegenwoordig. 

Waar geld lenen in vroeger tijden vooral heimelijk moest gebeuren en het een schade was om te “poffen”, is het tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld om een lening af te sluiten. Van postorderkrediet tot doorlopend krediet, de leningen -en de mogelijkheden daartoe- vliegen je rond de oren. Maar in hoeverre is het wenselijk om zo gemakkelijk een lening af te sluiten? Wanneer je een lening niet kunt terugbetalen, kan je flink in de problemen geraken.

De risico’s van geld lenen

“Dat overkomt mij niet, ik leen verantwoord,” denk je nu misschien. Maar vergeet niet, dat vrijwel iedereen van zichzelf denkt dat hij of zij verantwoord omgaat met geld. Ook na het afsluiten van een lening kan een onverwachte gebeurtenis roet in het eten gooien, waardoor het terugbetalen van je schuld ineens een stuk moeilijker wordt dan voorzien. Er zijn verschillende scenario’s die kunnen leiden tot terugbetalingsproblemen, zoals:

  • arbeidsongeschikt worden;
  • je baan kwijtraken;
  • onverwachts hoge kosten krijgen;
  • veranderingen in je leefsituatie, waardoor je vaste lasten hoger worden. Bijvoorbeeld doordat je gaat scheiden.

Natuurlijk wil dat niet zeggen, dat je gezien de risico’s van geld lenen nooit een lening zou mogen afsluiten. Maar bedenk wel voor jezelf, of je deze lening ook zal kunnen terugbetalen als je er financieel minder rooskleurig voor komt te staan. En hoe zit het met de noodzaak van de lening? Geld lenen om je dak te laten repareren is tot daar aan toe, maar een lening afsluiten om per se de nieuwste smartphone te kunnen kopen is misschien niet de verstandigste keuze.

Ook interessant
Geld lenen met uitkering
Geld lenen met een uitkering
Geld lenen aan vrienden
Geld lenen aan vrienden
Geld lenen zonder werk
Geld lenen zonder vast contract
Geld lenen zonder vast contract

Geef een reactie